Over de Parochie

Parochie van de H.H. Jacobus de Meerdere en Paraskeva van Epivata

 

Dit is de website van de orthodoxe parochie van de H.H. Jacobus de Meerdere en Paraskeva van Epivata. Deze parochie maakt deel uit van het Aartsbisdom van België (Oecumenisch Patriarchaat). Ze heeft tot voornaamste doel de integratie van de orthodoxe gelovigen van de stad en streek in het liturgisch leven volgens de traditie van de Heilige Orthodoxe Kerk. De diensten zijn daarom ook in het Nederlands en de gezangen Grieks/Nederlands.

De parochie zag het daglicht in deze grootse Nederlandse stad, de administratieve hoofdstad van het land, waar alle buitenlandse ambassades en nationale ministeries zich bevinden, evenals het Internationaal Strafhof en vele andere internationale instanties, met als doel de orthodoxe inwoners van elke mogelijke herkomst te bedienen. Omwille van die diversiteit wordt de Goddelijke Liturgie vooral in het Nederlands gevierd, met daarnaast ook het Grieks en diverse andere talen. Het was de wens van Metropoliet Athenagoras van België en Exarch van Nederland en Luxemburg om deze nieuwe parochie van het aartsbisdom toe te wijden aan de beschermheilige van de stad den Haag, de heilige apostel Jacob, maar ook aan de geliefde Heilige Paraskeva van Epivata, beschermvrouw van de Balkan.

De pogingen van Metropoliet Athenagoras, van de rector van de parochie, aartspriester Willibrord van Ulft die van Nederlandse oorsprong is, en van de gelovigen van de parochie, hebben geleid tot het bekomen van een kerk op een centrale locatie in de stad. Vanaf nu zal deze kerk een liturgisch centrum zijn, een basis voor de pastorale uitstraling van de parochie.

De eerste Goddelijke Liturgie in de nieuwe kerk werk gevierd op zaterdag 15 juni 2019, Allerzielen en vooravond van Pinksteren, onder het voorzitterschap van Zijne Eminentie, omringd door priesters van het aartsbisdom. Na het beëindigen van de Liturgie en de gedachtenisdienst dankte Metropoliet Athenagoras vader Willibrord en zijn naaste medewerkers voor hun inspanningen, en wenste de parochie toe gunstig te evolueren om de aantrekkingspool van het geheel van de orthodoxen van de regio te worden.

15 juni 2019 is de parochie begonnen op een nieuwe locatie, Hier het artikel en foto’s van de eerste Liturgie, voorgegaan door Z.E. aartsbisschop Athenagoras: Een nieuwe kerk voor de orthodoxe parochie van Den Haag (NL) of Νέος Ναός για την Ορθόδοξη Ενορία της Χάγης (GR).

Zaterdag 24 oktober 2020 mocht de parochie Z.E. Aartsbisschop Athenagoras ontvangen voor het vieren van het Feest van H. Paraskeva van Epivata: Patroonfeest H. Paraskeva van Epivata.

     
Vandaag vieren we:

Abonneren op de nieuwsbrief

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en blijf op tijd op de hoogte van het laatste nieuws en aankomende evenementen.